Fra forslag til endelig plan:
Denne redegørelse er udarbejdet som forudsætningsmateriale til forslag til Kommuneplan09. Med den endelige godkendelse af planen er der foretaget følgende ændringer, der berører dette afsnit:
- Efter forhandling med Miljøcenter Århus er erhvervsområdet 5.6.H1 Vang Mark i Vest-bjerg reduceret, så det ikke berører det udlagte vandindvindingsopland.
- Afgrænsningen af rammeområde 5.9.H1 Hostrup udvides til at omfatte to foreslåede strimler af de tilgrænsende ejendomme matr. nr. 42d og matr. nr. 43p for at skabe hensigtsmæssig vejadgang.
Redegørelsen er ikke konsekvensrettet i overensstemmelse med ændringerne.
|
Forslag til Kommuneplan09
Planområde 5 omfatter den nordenfjordske del af den "gamle" Aalborg Kommune, på nær Nørresundby-området, der hører til planområde 2.
I planområde 5 er der foretaget ændringer i kommuneplanrammerne følgende steder: Vadum, Tylstrup, Vestbjerg, Vodskov, Langholt og Landområde Nord (Hostrup). De væsentligste ændringer og konsekvenser beskrives nedenfor.
Vadum
I kommuneplanen regnes med, at der opføres 90 boliger inden for de kommende 12 år (kommuneplanens tidshorisont). Der er ikke tilstrækkeligt areal inden for det eksisterende byområde, så der inddrages nye områder:
- Mod syd-øst et areal på ca. 4½ ha med plads til 25-50 boliger. Arealet indgår i rammeområde 5.1.D1 Ellehammersvej. Området ligger inden for kystnærhedszonen (betegnet Kystlandskab, C-område) og er i Regionplan 2005 udlagt som perspektivområde, der kan konverteres til byudvikling i forbindelse med kommuneplanlægningen. Området ligger i direkte forlængelse af eksisterende byområde. Det er ikke husdyrtung, og inddragelsen vurderes ikke at være i strid med de landbrugsmæssige interesser.
- Mod øst inddrages et areal med plads til ca. 13 parcelhusgrunde. Arealet overføres fra det nuværende rammeområde5.1.R2, Langs Gammel Å og indgår i stedet i rammeområde5.1.B3 Robert Svendsens Vej m.m.
Den samlede rummelighed i Vadum er herefter på 110 - 140 boliger.
Byudviklingen på længere sigt (perspektivområde, der udbygges efter 2021) forventes at ske i den nordlige del af byen, hvor der skønsmæssigt er plads til op mod 140 boliger samt institutioner.
I Vadum er samtlige kommuneplanrammer og bybeskrivelsen opdateret og justeret.
Vadum: Væsentligste ændringer
Da Vadum ligger i kystnærhedszonen skal der ifølge planloven foreligge er særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for planlægning i området. Det vurderes, at der for Vadum generelt er en særlig planlægningsmæssig og funktionel begrundelse for at planlægge i kystnærhedszonen idet:
-
Vadum i kommuneplanens hovedstruktur er udpeget som serviceby med noget vækstpotentiale og således er udset til at bære en del af boligtilvæksten som supplement til mulighederne i Aalborg,
-
området ved Ellehammersvej i Regionplan 05 er udpeget som perspektivområde for fremtidig byudvikling ud fra en vægtet afvejning af de overordnede bindinger, som Vadum er berørt af,
-
området understøtter udnyttelsen af eksisterende infrastruktur i Vadum og
-
området ikke er i direkte visuel kontakt med kystlandskabet.
Tylstrup
I kommuneplanen regnes med, at der opføres 80 boliger inden for de kommende 12 år (kommuneplanens tidshorisont). Med en rummelighed på 70 - 110 boliger, er der tilstrækkelig areal inden for det eksisterende byområde, så der inddrages ikke nye områder. Der foretages dog nogle ændringer i rammerne:
- Ved Ultvedvej udgår rammeområde 5.7.O1 Ultvedvej. Arealet ligger i landzone og bygningerne anvendes ikke længere til fritidsformål. Ejendommen vil herefter kunne anvendes til fx bolig eller småerhverv på baggrund af en zonetilladelse.
- Rammeområde 5.7.D3, Brandborgvej, Hedensvej m.m. udvides mod syd, og erhvervsområde 5.7.H1, Tylstrupvej indskrænkes tilsvarende mod nord. Et ledigt areal nord for Vævergården kan herefter anvendes til fx boliger.
I Tylstrup er samtlige kommuneplanrammer og bybeskrivelsen opdateret og justeret.
Tylstrup: Væsentligste ændringer
Vestbjerg
I kommuneplanen regnes med, at der opføres 40 boliger inden for de kommende 12 år (kommuneplanens tidshorisont). Med en rummelighed på 40 - 60 boliger, er der tilstrækkelig areal inden for det eksisterende byområde, så der inddrages ikke nye boligområder. Til gengæld lægges der op til en diskussion om en fremtidig boligudvikling skal ske nord for Bakmøllevej og / eller syd for Tingvej.
Erhvervsudviklingen ønskes fortsat at ske ved Vang Mark. Området er snart udbygget og udvides derfor mod vest.
På hjørnet af Bakmøllevej - Hjørring Landevej udlægges areal til butikker og service. Området ligger let tilgængeligt for både gående, cyklister og bilister. Hensigten med området er at skabe mulighed for en bedre kundebetjening af den nordlige bydel.
Den grønne kile nord for Bakmøllevej udvides. Inden for kilen er der bl.a. mulighed for bynær skovrejsning. Den nordlige del af kilen indgår i den økologiske forbindelse, som forbinder Store Vildmose-kilen i vest og Hammer bakker-kilen i øst.
I Vestbjerg er samtlige kommuneplanrammer og bybeskrivelsen opdateret og justeret.
Vestbjerg: Væsentligste ændringer
Vodskov
I kommuneplanen regnes med, at der opføres 175 boliger inden for de kommende 12 år (kommuneplanens tidshorisont). Der er ikke tilstrækkeligt areal inden for det eksisterende byområde, så der inddrages nye områder mod nord-øst og mod vest:
- Ved Englodden et areal på ca. 6 ha med plads til 40-60 boliger. Arealet får rammebetegnelsen 5.2.B6 Englodden. Området ligger inden for kystnærhedszonen (betegnet Kystlandskab, C-område) og er i Regionplan 2005 udlagt som perspektivområde, der kan konverteres til byudvikling i forbindelse med kommuneplanlægningen. Området ligger i direkte forlængelse af eksisterende byområde. Det er ikke husdyrtung, og inddragelsen vurderes ikke at være i strid med de landbrugsmæssige interesser.
- Nord for Englodden afgrænses et areal på ca. 11 ha med plads til 40-80 boliger. Arealet får rammebetegnelsen 5.2.B10 Vodskov Enge. En del af arealet er beskyttet natur, som ikke berøres af byggeriet. Området er afgrænset 160 m fra motorvejen, og der stilles endvidere krav om, at området kun kan udnyttes til boligbyggeri i den udstrækning, støjforholdene tillader det. Den sydlige del af området ligger inden for kystnærhedszonen (betegnet Kystlandskab, C-område), den nordlige del udenfor. Arealet ligger relativt lavt og bebyggelsen forventes ikke at ville påvirke kysten visuelt. Planlægningsmæssig er der tale om en afrunding af byen mod nord-øst. Området er ikke husdyrtung, og det vurderes at ændringen ikke er i strid med de landbrugsmæssige interesser.
- Vest for Langbrokrovej inddrages et nyt rammeområde med betegnelsen 5.2.B11, Højrimmen. Området er på 6,5 ha, men en del af det er beskyttet natur, som friholdes for bebyggelse. Der skønnes at være plads til 30-50 boliger. Området ligger inden for kystnærhedszonen (Kystlandskab, C-område) og i direkte tilknytning til det nuværende byområde. Bebyggelsen forventes ikke at ville påvirke kysten visuelt. Området er ikke husdyrtung, og ændringen vurderes ikke at være i strid med landbrugsmæssige interesser.
Byudviklingen på længere sigt (perspektivområde efter 2021) er kun mulig vestpå, idet byen mod nord støder op til særlig værdifuld natur / landskab, mod øst ligger motorvejen og mod syd begrænses udviklingen af støjkonsekvenszonen fra Aalborg lufthavn.
Erhvervsområdet ved Følfodvej er indskrænket lidt mod nord pga. bl.a. beskyttede naturområder. Rammeområdet er opdelt i 2 zoner: Den bynære zone A er til miljømæssig lettere virksomheder - zone B tættest mod motorvejen er til de miljømæssig set lidt tungere virksomheder eller til virksomheder med behov for større oplag.
I Vodskov er samtlige kommuneplanrammer og bybeskrivelsen opdateret og justeret.
Vodskov: Væsentligste ændringer
Da Vodskov ligger i kystnærhedszonen skal der ifølge planloven foreligge er særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for planlægning i området. Det vurderes, at der for Vodskov generelt er en særlig planlægningsmæssig og funktionel begrundelse for at planlægge i kystnærhedszonen idet:
-
Vodskov i kommuneplanens hovedstruktur er udpeget som hovedby med anseeligt vækstpotentiale og således er udset til at bære en væsentlig del af boligtilvæksten som supplement til mulighederne i Aalborg,
-
byudviklingen i Vodskov er begrænset af fredet natur/kultur (Hammer Bakker) mod nord, støjkonsekvenszonen fra lufthavnen mod syd-vest og frederikshavnmotorvejen mod syd-øst, - de nye medtagne boligområder er eneste muligheder for byudvikling i Vodskov,
-
områderne understøtter udnyttelsen af eksisterende infrastruktur i Vodskov
-
såfremt Vodskov skal byudvikles "indefra og ud", vil det berøre kystnærhedszonen og
-
byudviklingsområderne ikke er i direkte visuel kontakt med kystlandskabet.
Langholt
I Langholt sker der kun en lille rettelse i afgrænsningen af rammeområde 5.4.D2 nord for Bjerget. Området udvides mod øst, for at sikre vejadgang til den nordøstligste matrikel. Rammebestemmelserne ændres ikke.
Langholt: Justering af grænsen til rammeområde 5.4.D2 Gravsholtvej m.m.
Landområde Nord (Hostrup)
I Hostrup, mellem Sulsted og Vestbjerg, har virksomheden Bilgården ønske om udvidelse. Området medtages i kommuneplanen med betegnelsen 5.9.H1 Hostrup. I området kan etableres butik til pladskrævende varegrupper (kun bilsalg) med et max. etageareal på 3.000 m2.
Hostrup: Udvidelse af Bilgården (nyt rammeområde)
Endelig er ramme 5.9A1 Hvorupgård Mark tilrettet i overensstemmelse med det nyudlagte rammeområde 2.2.I3 Bøgildsmindevej.
Detailhandel
Alle eksisterende rammer indenfor planområdet, der omhandler detailhandel, er konsekvensrettet i overensstemmelse med indholdet i Hovedstrukturafsnit 7 Butikker med tilhørende retningslinier 7.1.1 til 7.1.7.
|