Bygningsmæssigt er Vesterbrogades smukt buede funkisbebyggelse dominerende for området - et bevaringsværdigt træk. Mod havnefronten har den nye bebyggelse en mere luftig og maritim karakter, som samtidig tilgodeser den ønskede visuelle kontakt mellem fjorden og den bagvedliggende bebyggelse.
På baggrund af en byfornyelsesbeslutning er der sket en fornyelse af baggårdsarealerne til ejendommene langs Vesterbrogade samt friarealerne langs det gamle banetracé, der forløber tværs gennem området. Området fremtræder nu med tidssvarende friarealer og fællesanlæg, hvor det grønne præg er tydeliggjort med nyplantning. Friarealernes grønne karakter skal fortsat styrkes.
I forhold til bevaring er enkelte af områdets ejendomme, som det fremgår af retningslinje 5.2.3, vurderet til at være bevaringsværdige. Det drejer sig bl.a. om "Hotel Royals" smukt istandsatte og fredede palæ, der orienterer sig mod vandet og lystbådehavnen. Hertil kommer den flotte fritstående funkisbebyggelse "Solgården" langs med Vesterbrogade og Nygade, der ikke må ombygges eller ændres. Af hensyn til bevaringsværdierne skal oprindelige overflader, materialevalg og udformning ved om- og tilbygninger samt ved almindelig vedligeholdelse fastholdes/genskabes.
For Brolandingen er der udarbejdet et projekt for en ny byplads. Idéen er at skabe en bedre forbindelse mellem byen og fjorden i form af et fleksibelt byrum med forskellige byfunktioner og masser af grønt. Der er allerede i forbindelse med den helhedsorienterede byfornyelse indrettet et nyt foreningshus - Kulturbroen - i eksisterende lokaler under broen.
Ved Nygade og Mellem Broerne er der anlagt en lille byhave - dels som centralt mødested for byens beboere, og dels som bindeled mellem fjorden og den bagvedliggende Midtby. Indretnings- og materialemæssigt byder haven på mange spændende og nye indslag, som skal være med til at give et frodigt præg. Når byhaven med tiden gror til, bliver den en attraktiv oase på havnefronten.
Den nyanlagte byhave, der skal være et bindeled mellem havnefronten og Midtbyen, byder på mange nye idéer og rekreative elementer.
Syd for byhaven ligger lystbådehavnen, som tilfører området et tydeligt maritimt og rekreativt præg. I den fremtidige udvikling af området åbnes mulighed for at udbygge lystbådehavnen, og til det formål kan der etableres mindre pavilloner langs kajen, fx med en lille restaurant.
Lystbådehavnen er med til at give havnefronten identitet.
Der er udarbejdet en facade- og skiltevejledning for Aalborg og Nørresundby Midtby. Her kan der hentes inspiration og vejledning - også i forhold til andre områder. Se "Din facade - byens ansigt".
|