Vejgård Center Langs den nordligste del af Hadsundvej, nord for Thorsgade, er der sluttet randbebyggelse i 2-4 etager, hvilket giver en meget bymæssig karakter.
Den sluttede randbebyggelse og charmen ved de forskellige bygningshøjder ønskes bevaret. Det betyder, at der ikke nødvendigvis skal tilstræbes en ensartet højde ved renoveringer eller evt. huludfyldninger.
Der er enkelte bygninger, der skiller sig ud og er med til at give byen sin egen identitet. Det er f.eks. det gamle apotek på hjørnet af Vejgård Møllevej, den gamle biograf og det gamle rådhus (nu bibliotek). Til gengæld er bebyggelsen omkring Vejgård Torv samt den lave bygning med apotek og posthus ikke tilpasset byens øvrige bygninger, hverken i proportioner eller materialer.
Villa-byområderne Villakvartererne onkring Petersborgvej og Langgade samt det meste af bebyggelsen langs Hadsundvej syd for Thorsgade er opført i 1920'erne, og er typiske murermestervillaer. Mange er renoveret i respekt for den oprindelige arkitektur, men desværre er der også en del, der er blevet moderniseret med uheldige vindues- og tagudskiftninger, så de ligner en mellemting mellem et murermesterhus og et parcelhus fra 70'erne.
Et murermesterhus, hvor tag, vinduer og andre ombygninger ødelægger den oprindelige arkitektur.
|
Uheldigt renoverede dobbelthuse langs Østre Allé, med forskellig tag, vinduer og farve.
|
Langs Østre Allé ligger en række ensartede, velproportionerede dobbelthuse, der danner en fin overgang fra det tætte Ø-gadekvarter på den anden side af vejen. Desværre er mange af disse huse renoveret, så hver enkelt hus fremstår med forskellig farve, tag og vinduer, og det fulde arkitektoniske potentiale er derfor ikke udnyttet.
Ved fremtidige renoveringer skal der gøres en indsats for at tilbageføre husenes facader til det oprindelige udtryk.
Langs den vestlige del af Nørre Tranders Vej er der omkring 1900-tallet opført en række herskabelige og arkitekttegnede villaer. De fleste af disse er renoveret i overensstemmelse med det oprindelige udtryk.
De nyere områder I årene efter krigen og frem til 60'erne fortsatte udbygningen med parcelhuse i Bakkegårdskvarteret, øst for Kaj Munks Vej og mod syd.
I 50'erne opførtes en række almennyttige boliger, bl.a. Golfparken og Rughaven, men også Hostrups Have og Charlottehøj, der var et af de første større samlede tæt-lav udlejningsbyggerier.
De nyere boligbebyggelser er primært etageboliger eller tæt-lav, og de fleste er forholdsvis gode og attraktive boligområder. Hvor der er tendens til en form for ghettodannelse, kan der være behov for en helhedsorienteret fornyelse med både en fysisk og en social indsats.
Sohngårdsholmskvarteret Langs Sohngårdsholmsparkens vestlige kant, syd for Sohngårdsholms Slot, ligger Sohngårdsholmskvarteret, et relativt ungt bykvarter opført fra omkring 1960 og frem.
Begyggelsen er primært udbygget med offentlige institutioner, herunder regionens Center for Døvblindhed og Høretab (CDH) og undervisningsfaciliteter til universitetet, kollegier mv.
I forbindelse med universitetets fraflytning af den centrale del af området, er målet at transformere denne del af kvarteret til boligbebyggelse, som kan drage nytte af den særlige attraktive beliggenhed som nabo til Sohngårdsholmsparken og tæt på det fremtidige +BUS-tracé.
Med transformationen vægtes det højt at sikre områdets særlige grønne kvaliteter, også i det lokale bebyggelsesmiljø, der skal have karakter af parkbebyggelse. Her gives mulighed for at fortætte med nyt infill byggeri, primært i form af høje slanke punkthuse (højhuse), med et relativt lille footprint.
Kolonihaver Vejgård har 2 attraktive kolonihaveområder. Det ene ligger ved Bakkegårdsvej på kanten af bakken med en fantastisk udsigt over havnen og fjorden. Det andet område ligger som sin egen enklave ved Sofievej nord for AMU-centret.
Særlige bygninger Vejgård Kirke ligger højt og er et flot landmark i bydelen. Ligesom krematoriet ved Østre Kirkegård er den fredet.
To andre bebyggelser er meget bevaringsværdige. Den ene er de ældste bygninger på Vejgård Vestre Skole fra begyndelsen af 1900-tallet. Den anden er det lille slot, Sohngårdsholm, der er bygget i 1886 i en tillempet renæssancestil.
- Den sluttede randbebyggelse i Vejgård Center skal fastholdes.
- Uheldigt moderniserede huse skal ved fremtidige renoveringer søges tilbageført til oprindeligt udtryk.
- Behov for helhedsorienteret indsats i nogle af etageboligområderne skal vurderes.
- Ny boligbebyggelse på det tidligere AAU-område skal have karakter af parkbebyggelse, og fortætning skal primært ske i form af høje slanke punkthuse (højhuse), med et relativt lille footprint.
|