Kommuneplanens bestemmelser for detailhandel har ændret form i forbindelse med anden etape. Planen omfatter ud over nærværende Planredegørelse et hovedstrukturafsnit 7 Butikker samt retningslinierne: - 7.1.1 Aalborg City - 7.1.2 Aflastningsområdet City Syd - 7.1.3 Øvrige bymidter samt bydels- og lokalcentre - 7.1.4 Særlig pladskrævende varer - 7.1.5 Enkeltstående butikker - 7.1.6 Mindre butikker til salg af egne produkter - 7.1.7 Butikker ved trafikanlæg, forlystelser m.v.
Hovedstrukturafsnit 7 Butikker I hovedstrukturen er Aalborg Kommunes afgrænsede områder til butiksformål tilpasset Planlovens betegnelser vedrørende afgrænsede bymidter, aflastningsområder, bydelscentre, lokalcentre samt områder til særlig pladskrævende varer.
Aalborg Kommune opererede før med afgrænsede centrale butiksområder samt områder til pladskrævende varegrupper og områder til store pladskrævende butikker. Hvert af de centrale butiksområder er nu blevet tildelt en af lovens betegnelser, og der anvendes nu kun en kategori for områder til særlig pladskrævende varegrupper.
Det afgrænsede område ved Bouet, hvor Aalborg Kommune tidligere har ønsket et aflastningscenter, er nu defineret som et bydelscenter uden mulighed for udvidelse på baggrund af den statistiske metode til afgrænsning af bymidter.
Endelig er der udpeget to nye bydelscentre i kommunen. Detailhandelsanalysen har peget på, at der er et stort forbrugspotentiale i området ved Mølholm og i området ved Eternitten. ICP har udarbejdet en uddybende redegørelse vedrørende udpegning af de to nye bydelscentre med et maksimalt bruttoetageareal til butiksformål på 5.000 m² for hvert område. Redegørelserne kan ses her: Mølholm og Eternitten.
Store udvalgsvarebutikker på over 2.000 m² Planlovens § 5q, stk. 2 giver byrådene i de større byer - herunder Aalborg - mulighed for i forbindelse med, at der hvert 4. år udarbejdes en strategi for kommuneplanlægningen, at træffe beslutning om at revidere kommuneplanen, så den kan rumme max. 3 nye udvalgsvarebutikker på mere end 2.000 m² i bymidter og/eller i aflastningscentre.
Byrådet har i forbindelse med Planstrategi 2007 og Kommuneplanrevision09 vedtaget, at muligheden for etablering af 3 nye udvalgsvarebutikker på mere end 2.000 m² i planperiode 2007-2009 skal udnyttes følgende steder:
1. store udvalgsvarebutik - etablering af IKEA på 30.000 m² i aflastningscenteret City Syd. Redegørelsen for etablering af IKEA i aflastningscenteret blev udfærdiget og godkendt i forbindelse med første etape af detailhandelsplanlægningen i Aalborg Kommune.
2. store udvalgsvarebutik - Udvidelse af Salling med 4.000 m². Udvidelsen af Salling i Aalborg City er i god overensstemmelse med de overordnede detailhandelsmål om at udvikle Aalborg som Region Nordjyllands handelsmæssige kraftcenter. Med Sallings centrale beliggenhed i centrum er tilgængeligheden særdeles god for personer, der benytter kollektiv trafik - bybusser, regionale ruter, nærbane og regional tog. De eksisterende parkeringsmuligheder for privatbilister skal udvides.
3. store udvalgsvarebutik - forhandles i øjeblikket og har en selvstændig planproces.
Områder til butikker med særlig pladskrævende varegrupper Der er udlagt nye områder til butikker med særlig pladskrævende varegrupper i City Syd, Bouet, Indkildevej, Vadum, Hals, Nibe, Mou samt Hostrup. Endvidere er der sket en gennemretning af kort og rammer, så der er skabt overensstemmelse mellem udlæg af områder til butikker med særlig pladskrævende varegrupper og de konkrete rammebestemmelser.
Retningslinier
7.1.1 Aalborg City Den væsentligste ændring er, at afgrænsningen af Bymidten Aalborg City er udvidet væsentligt, så det er muligt at efterleve målene i planloven om, at butikker i hovedreglen skal placeres i bymidten. Den ændrede afgrænsning er foretaget med udgangspunkt i den statistiske metode. Den udvidede afgrænsning omfatter også byomdannelsesområderne på havnefronten ved kulturhuset Nordkraft og det planlagte nye Musikhus, der ikke er omfattet af afgrænsningen fra den statistiske metode. Byrådet mener dog, at der er væsentlige planlægningsmæssige argumenter for at medtage omdannelsesområdet i bymidten. Dels fordi området vil være et kerneområde i Aalborg bymidte og dermed generere store trafikstrømme, og dels fordi omdannelsen betyder etablering af ca. 150 boliger i området og ca. 500 boliger i det tilstødende område ved Østre Havn.
Rammerne for det maksimale bruttoetageareal til butiksformål i de afgrænsede områder er angivet i overensstemmelse med anbefalingerne i Detailhandelsanalysen.
7.1.2 Aflastningsområdet City Syd Retningslinierne for City Syd medfører ikke store ændringer.
Eneste ændringer er, at minimumsgrænsen for udvalgsvarebutikker udenfor Storcenteret er annulleret, samt at der ikke er fastsat en grænse for muligheden for etablering af små specialvarebutikker med dagligvarer i Storcenteret.
7.1.3 Øvrige bymidter samt bydels- og lokalcentre Den afgrænsede bymidte Nørresundby og det afgrænsede bydelscenter Vejgård er udvidet i overensstemmelse med den statistiske metode til afgrænsning af bymidter, der er gennemført som et element i Detailhandelsanalysen.
Ved sidste planlovsændring blev de maksimale butiksstørrelser for dagligvarebutikker og udvalgsvarebutikker forhøjet til hhv. 3.500 m²og 2.000 m². For ikke at skabe en utilsigtet begrænsning på etableringen af butikker i bymidter, bydelscentre og lokalcentre samt for at gøre administrationsgrundlaget mere gennemskueligt er der gennemført en ændring (typisk forhøjelse) af den maksimale butiksstørrelse i de afgrænsede områder i overensstemmelse med følgende principper: - Bymidter - dagligvarer 3.500 m² og udvalgsvarer 2.000 m² - Bydelscentre - dagligvarer 3.500 m² og udvalgsvarer 1.000 m² - Lokalcentre - dagligvarer 1.000 m² og udvalgsvarer 500 m².
Rammerne for det maksimale bruttoetageareal til butiksformål i de afgrænsede områder er angivet i overensstemmelse med anbefalingerne i Detailhandelsanalysen. Dog er rammen for enkelte byer udvidet i forhold til det anbefalede for at matche intentionerne i hovedstrukturafsnit 1 Bypolitisk strategi, hvor byerne er betegnet som byer med vækstpotentiale, og hvor der er udlagt ekstraordinært store arealer til boligformål i planperioden.
7.1.4 Særlig pladskrævende varer Der opereres nu kun med én områdeafgrænsning for butikker med særlig pladskrævende varegrupper i stedet for tidligere, hvor der fandtes områder til pladskrævende varegrupper og områder til store pladskrævende butikker.
Ved seneste planlovsændring blev varegrupperne under betegnelsen "særlig pladskrævende varegrupper" skærpet, og samtidig blev opgaven med at fastsætte butiksstørrelsen for butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varer, overdraget til kommunerne.
Den maksimale butiksstørrelse for butikker med særlig pladskrævende varegrupper er i Kommuneplan 09 fastsat til 20.000 m² med en bemærkning om, at den maksimale butiksstørrelse er skærpet i flere kommuneplanrammer ud fra områdernes individuelle karakter.
Områderne City Syd, Håndværkerkvarteret og langs Hjørringvej er fastholdt som særligt egnede til meget store butikker, men den tidligere begrænsning på 3 nye butikker på max. 5.000 m² og 5 nye butikker på max. 3.000 m² er ophævet.
7.1.5 Enkeltstående butikker Den maksimale butiksstørrelse for enkeltstående butikker til områdets daglige forsyning er fastsat til 250 m² for udvalgsvarer og 1.000 m² for dagligvarer. De gældende vilkår for enkeltstående butikker er fastholdt, men de er udvidet med en skærpelse i overensstemmelse med bemærkningerne til Planloven, der foreskriver, at enkeltstående butikker som udgangspunkt skal placeres min. 500 m fra andre butikker for at undgå en utilsigtet udvidelse (udvanding) af de afgrænsede bymidler, bydelscentre og lokalcentre og for at undgå en utilsigtet dannelse af nye bydelscentre og lokalcentre.
|