Området skal omdannes med fokus på at afspejle Spritfabrikkens særlige industriarkitektur. Ny bebyggelse skal således udformes på en måde så der skabes et arkitektonisk slægtsskab til den fredede bebyggelse, og som dermed kan være med til at understrege områdets særlige karakter og de unikke kulturhistoriske og rumlige kvaliteter.
Ny bebyggelse skal udformes på en måde, så der skabes variation i den samlede bygningsmasse. Desuden skal bebyggelsens orientering, facadeudtryk og materialevalg være med til at skabe slægtsskab til den eksisterende og fredede bebyggelse. Ny bebyggelse placeres på en måde, så der i videst muligt omfang skabes udsigt til fjorden.
Området udgør mødet mellem den tætte midtby og de grønne områder langs fjorden. Dette afspejles i den nye bydels landskabskoncept således at den vestlige del af området har en mere grøn karakter og den østlige, med de fredede bygninger og store industrielle byrum er mere urban i udtrykket. Samme princip findes i havnefronten som bliver meget grøn i overgangen til Fjordmarken ved jernbanebroen.
I forhold til lyssætning er det intentionen, at belysningen i områderne langs havnefronten skal medvirke til at danne en visuel helhed og styrke byens identitet. Det eksisterende lysskilt med Aalborg Akvavit skal bevares, både pga. dets historiske fortælleværdi, men også fordi det bidrager til storbystemningen. Ny belysning i området skal være med til at underbygge den industrielle karakter. Herudover vil en velovervejet belysning af promenaden kunne sikre en sammenhæng til de omkringliggende havneområder.
Ø. De markante bygningsvoluminer, gangbroen og den høje skorsten er nogle af de særlige kendetegn ved området.
Th.ø. Den røde markering angiver de fredede produktionsbygninger. Illustration: Kulturstyrelsen
Th.n. Lysskiltet på de oprindelige produktionsbygninger er med til at styrke områdets fortælleværdi, samtidig med at det bidrager til storbystemningen langs havnefronten.
|
|
|
Området er udpeget som værdifuldt kulturmiljø, jf. retningslinje 5.2.1. Derfor skal en omdannelse af området ske på en måde, så de særlige kvaliteter i området underbygges i forhold til materialevalg, befæstelser, bygningsvoluminer, særlige byrumsdannelser, mv. Nærmere krav til omdannelsen fastlægges i en lokalplan for området.
Der er i området bygninger, som er registreret som bevaringsværdige jf. retningslinje 5.2.3. De konkrete konsekvenser af udpegningen fastlægges i en lokalplan for området.
Der er udarbejdet en facade- og skiltevejledning for tætbyområdet i Aalborg og Nørresundby. Her kan der hentes inspiration og vejledning - også i forhold til andre områder. Se "Brug Byen - Vejledning for skilte, gader og pladser".
Der er udarbejdet et kvalitetsprogram for Spritfabrikkens område, som skal være med til at understøtte en fælles identitet og sammenhæng i området.
|