I kommuneplanen er deponeringsanlæg omtalt i retningslinie 11.1.1: "Deponeringsanlæg for affald skal søges placeret i ikke-sårbare kystnære områder."
Området ligger desuden i kommuneplanens rammeområde "5.9.T1 Nordjyllandsværket og affaldsdepoter" og er i overensstemmelse hermed, idet der heri er taget højde for muligheden for deponi i kote 20 inden for en afstand af 300 meter fra kysten og deponering i øvrigt i området max kote 25.
Derudover er området omfattet af lokalplan 15-013 fra 1987. Forøgelsen af deponiet er ikke i overensstemmelse med den eksisterende lokalplan, for delområde I, hvorfor der ligeledes er udarbejdet en ny lokalplan 5-9-105 Rærup Deponi, Halsvej, Rærup for delområde I, som offentliggøres samtidig med dette kommuneplantillæg.
Med placeringen i det nære kystlandskab, jf retningslinie 14.4.2, Område B, planlagt kystlandskab, er der i forbindelse med miljørapporten (VVM og MV) afsnit 5.1 udarbejdet en redegørelse for den planlægningsmæssige og funktionelle begrundelse for udvidelsen, jf planlovens §§5b og 16. stk. 3. Tryk her for at se miljørapporten.
Der er ikke tale om nyudlæg af et affaldsdeponi, men at opnå en større kapacitet i et allerede eksisterende deponi, ved at øge den maksimale højde på den fremtidige bakkeø fra max kote 19 til max kote 25. Forøgelsen af højden ændrer ikke landskabet i væsentlig grad. Den visuelle påvirkning af omgivelserne opstår ved etableringen og beplantning af den 25 meter høje bakkeø, der indeholder selve affaldsdeponeringen.
Kommunen har, i den hidtil gældende planlægning, bevidst planlagt en større landskabsmodulering i området, der i forvejen er præget af tekniske anlæg (kraftværk, højspændingsledninger) og senere er der kommet vindmøller til.
Bakkeøen med affaldsdeponering står ikke alene, men indgår som det ene af to landskabselementer. Langs Limfjorden etableres også en langstrakt bakkeø. Den opbygges af havbundssedimenter fra fjorden og restprodukter fra kraftværket. De 2 bakkeøer vil rejse sig i det flade landskab, og nedtone de store dimensioner ved Nordjyllandsværket. Samtidig vil bakkeøerne fremstå som pendant til Rørdalshalvøens bakkedrag syd for Limfjorden.
På sigt skal deponierne henligge som naturområder, og kan, under visse betingelser, anvendes til fritidsaktiviteter. Den overordnede rekreative hovedsti, Limfjordsstien, passerer lige forbi og giver derfor gående og cyklende let og sikker adgang til området.
I forbindelse med planarbejdet er der lavet visualiseringer af landskabet med fuldt etablerede bakkeøer inkl. højde på 20 meter for havbundssedimentdeponiet.
Syd for området forløber en Grøn-blå struktur - retningslinie 11.1.2, Grøn-blå struktur og en økologisk forbindelse jf retningslinie 11.3.8, Økologiske forbindelser. Deponiområderne ligger uden for disse, men efterhånden som deponierne overgår til natur- og fritidsformål, bliver de vigtige elementer for både den Grøn-Blå struktur og den økologiske forbindelser.
Den overordnede rekreative cykelrute, Limfjordstien, retningslinie 11.2.6 Rekreative stier, passerer lige forbi og giver gående og cyklende let og sikker adgang til området.
Ifølge kommuneplanens retningslinie 2.1.6 Byudvikling, byomdannelse og klimatilpasning skal lokalplaner redegøre for klimatilpasningstiltag i områder med høj sandsynlighed (over 5% i 2050) for oversvømmelse. Dele af etape 1 ligger i et område, hvor sandsynligheden for oversvømmelser er større end 5%. Etape 1 er etableret med volde langs periferien og interne volde. En evt. oversvømmelse vil ikke kunne brede sig ind i etape 1. Der er nærmere redegjort for disse forhold i afsnit 4.1.3 i Miljørapport (VVM og MV) for Rærup Deponi, Halsvej.
Øvrigt lovgrundlag Naturbeskyttelsesloven Projektet berører ikke områder inden for beskyttelseslinjer for strandbeskyttelse, sø- og å- eller skovbeskyttelse, hvorfor der ikke skal indhentes tilladelser eller dispensationer for disse områder. Inden for deponeringsområdet er der ingen bygge- og beskyttelseslinjer. Nogle mindre søer sydvest for anlægget er omgivet af søbeskyttelseslinje. Afstanden fra søbeskyttelseslinjen til deponeringsanlægget er ca. 160 m.
Der er ingen §3 arealer inden for deponeringsanlægget. Sydvest for deponeringsanlægget ligger beskyttede søer og strandenge, og øst for deponeringsanlægget ligger et mindre område, der er beskyttet sø- og moseområde.
Der er ingen fredninger inden for deponeringsanlæggets areal, og der er ikke registreret fortidsminder.
Der er ingen beskyttede vandløb inden for deponeringsanlæggets område.
Landbrugslov Der er landbrugspligt på arealet, men der er midlertidig dispenseret herfra, mens der sker indfyldning af affald. Arealerne skal efterbehandles på en sådan måde, at arealerne kan henligge som naturområde med mulighed for visse fritidsaktiviteter. Landbrugs-pligten søges derfor ophævet hos NaturErhvervsstyrelsen.
Miljøgodkendelse Projektet kræver en miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven, som følger planarbejdet.
Den 3. april 2009 er der meddelt tilladelse til afledning af spildevand til det kommunale spildevandsanlæg. Denne er fortsat gældende.
Jordforureningslov Projektet kræver ikke godkendelse efter jordforureningsloven.
|