Hobrovej - et flow gennem stedsspecifikke byrum Hobrovej skal styrkes som et forløb gennem forskellige typer af byoplevelser med hver deres karakteristika.
Når man kommer til bydelen fra syd ved Skelagervej er det mødet mellem den moderne erhvervsby og historien - i form af Møllen - der er markant. Mariendals Mølle er den tidligere Skovbakkemølle, som i slutningen af 1800-tallet blev flyttet hertil.
I forløbet ind mod tætbyen herfra er det på vestsiden efterkrigstidens udbygning med boliger langs Hobrovej, som opleves. På vejens østside er det beplantningen og de lange kig udover ådalen, der definerer rumoplevelsen. Næsten usynligt fra vejen ligger rækkehusbebyggelsen Præstemarken/Provstejorden, som på en fin måde udnytter terrænfaldet. Bebyggelsen kombinerer det lave byggeris kvaliteter med etagehusets stemning af fællesskab, og de grønne arealer indgår på en funktionel og enkel måde i bebyggelsen.
Ved Skipperen bliver bebyggelsen meget bymæssig og dermed et tydeligt signal om den lokale centerdannelse. Også den tidligere Hobrovejens Skole er en markant bymæssige bebyggelse - som også i sin arkitektur er bevaringsværdig.
Mellem Skipperen og Mølleparkvej er det historiefortællingen om begyndelsen af 1900-tallet der er vigtig. Her opleves et tæt gaderum omkring vejen. I denne sammenhæng fremstår Urbanbygningerne som markante industrielle kulturspor. Høj udnyttelsesgrad er også et vigtigt karakteristika på dette sted.
Mellem Mølleparkvej og Østre Allé er det igen kontrasterne der dominerer. Det nærmeste industrielle nutidige sygehuskompleks støder med voldsom kraft sammen med de historiske spor - dels i form af det bevaringsværdige gamle "Amtssygehus" dels i form af villabebyggelsen på vejens østside.
Mødet med Hotel Hvide Hus og Østre Allé markerer overgangen mellem forstad og tætby.
Villa-forstaden Generelt fremstår den ældre villabybyggelse i Hobrovejkvarteret som et sammenhængende byhistorisk træk med mange bevaringsværdige bygninger. Især er der mange bedre byggeskik-huse, men også de nyklassicistiske og de funktionalistiske strømninger har sat sit præg. Der lægges vægt på at eksisterende bebyggelse til- og ombygges respektfuldt ifht. den oprindelige byggestil.
Kornblomstkvarteret er nyere og her er det murmestervillaer, typehuse og villaer med modernistisk tilsnit der præger miljøet. Fællestrækket er en attraktiv landskabelig beliggenhed med udsigtskvaliteter.
Der udarbejdet stilblade for Hasseris Villaby, som fortæller hvilke karakteristika ved de enkelte arkitekturtyper, der er vigtige at fastholde. Disse stilblade kan også være til inspiration ifht. villabebyggelsen i Hobrovejkvarteret.
Etageboligbebyggelser Etagebebyggelserne i Hobrovejkvarteret er i dag relativt velfungerende. Bebyggelser som disse er dog typisk i farezonen - både hvad angår det fysiske og det sociale miljø. Som et fremtidsperspektiv skal muligheder og behov for en helhedsorienteret indsats fx i forhold til bebyggelserne på Revlingbakken og langs Kornblomstvej overvejes. Måske i form af et egentligt "kvarterløft", hvor indpasning af nye funktioner samt forbedring af bebyggelsernes uderum går hånd i hånd med en bred boligsocial indsats.
Markante enkeltbygninger Nordjysk udstilling i 1933 blev afholdt ved og på Skovbakken. Udstillingen havde stor betydning ifht. at skabe optimisme i byudviklingen i en trængt tid. Aalborgtårnet blev opført i den forbindelse og fremstår således som et symbol på en ukuelig nordjysk tro på fremtiden. Det var også Nordjysk udstilling, der for alvor satte skub i funkis-arkitekturen - med "Ønskehuset" på hjørnet af Duebrødrevej og Kong Christians Allé som et foregangsprojekt.
I grusgraven, hvor nordjysk udstilling i sin tid blev afholdt, blev der i slutningen af 1950'erne opført et nyt kunstmuseum tegnet af Alvar og Elissa Aalto. Kunstmuseet med omgivelser fremstår den dag idag som et af de mest markante eksempler på moderne arkitektur i Aalborg.
Rustenborg fremstår som en repræsentant for den sene del af industrialiseringsperiodens arkitektur - opført i 1980'erne - og er som sådan et betydningsfuldt spor. Bebyggelsen ønskes aktiveret til nye formål.
I området syd for Over Kæret ligger Scheelsminde - en gård fra 1808 som i en periode har fungeret som forsøgsgård for De Danske Spritfabrikker. I dag er de historiske bygninger rammen om et moderne hotel i fint samspil med et idyllisk parkanlæg. Der lægges vægt på at bevare Scheelsminde som et lokalt byhistorisk spor - det fremstår samtidig som et fint eksempel på genbrug af en tidligere landbrugsejendom til tidssvarende formål.
- Langs Hobrovej skal det særlige ved de stedsspecifikke byoplevelser understreges.
- Villaforstadens bevaringsværdier skal sikres.
- Kulturspor som Mariendals Mølle, Aalborgtårnet, Nordjyllands Kunstmuseum, Urban, Rustenborg og Scheelsminde skal bevares.
- Behovet for en helhedsorienteret indsats i etageboligområderne skal vurderes.
|