Rammeområde 4.10.T1 Arealet, hvor damvarmelageret ønskes etableret, kan ikke rummes inden for det eksisterende rammeområde 4.10.T1. Rammeområdet skal udvides mod syd og øst, hvilket derfor forudsætter, at der godkendes et tillæg til kommuneplanen.
Kystnærhedszonen Kystnærhedszonen er en statslig planlægningszone, som strækker sig fra kysten og 3 km ind i landet
I henhold til Planlovens §5b for planlægningen i kystnærhedszonen må der kun inddrages nye arealer i byzonen og planlægges for anlæg i landzone, såfremt der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering.
Kystbestemmelserne har til formål at friholde kysterne for bebyggelse og anlæg, der ikke er afhængig af kystnærhed, således at kyststrækningerne fortsat kan bevare deres karakter og helhed, som et sammenhængende landskab.
Limfjorden går gennem Aalborg Kommune som et blåt bånd, der både deler og sammenbinder kommunen. Der er bundet store rekreative muligheder og landskabelige kvaliteter til kysten, og Aalborg Kommunes mål er derfor også at sikre beskyttelsen af kystlandskabet mod unødvendig bebyggelse, og samtidig forbedre offentlighedens adgang til kysten.
Det eksisterende Affalds- og Genbrugscenter Rørdal ligger indenfor kystnærhedszonen. Anlægget anvendes idag til kompostering samt deponi til fyldpladsaffald, ren jord og lettere forurenet jord. Affalds- og Genbrugscentret ønskes nedlagt, og damvarmelageret ønskes istedet integreret i deponiet.
Damvarmelagerets placering er begrundet i placeringen tæt på Nordjyllandsværket, som producerer det fjernvarmevand, der skal lagres i anlægget. Placeringen er ydermere begrundet i ønsket at integrere anlægget i deponiet, hvorved den deponerede jord kan nyttiggøres til konstruktion af anlægget.
Der er lavet undersøgelse af 8 forskellige placeringmuligheder i Aalborg Kommune. Placeringen ved Rørdal er den mest hensigtsmæssige, da der ikke er langt til nærmeste transmissionsledning, da der kan opnås jordbalance og der ikke skal foretages grundvandssænkning.
Visualiseringer Aalborg Kommune her lavet visualiseringer af anlæggets indpasning i kystlandskabet.
Visualiseringerne fremgår af miljøvurdering og miljøkonsekvensrapport.
Retningslinje 6.1.4. Beskyttelse af grønne karaktertræk og Retningslinje 11.1.2 Grøn-blå struktur Rammeområdet ligger i sin helhed i et område med en bevaringsværdig grøn struktur og i Limfjordskilen iht Grøn-blå struktur.
Udvidelsen af rammeområdet og etablering af et damvarmelager er vurderet at være forenlig med retningslinjerne. Der foretages derfor ingen ændringer af retningslinjen.
Retningslinje 4.1.3 Støj fra virksomheder
Rammeområdet ligger inden for konsekvensområdet for Nordjyllandsværket, der er en virksomhed med særlige beliggenhedskrav. Inden for konsekvensområdet må der ikke placeres forureningsfølsomme anvendelser som boliger, kolonihaver o.l. Damvarmelageret udgør ikke en forureningsfølsom anvendelse.
Retningslinje 11.3.8 Økologisk forbindelse En lille del af trammeområdet - længst mod vest er udpeget som økologisk forbindelse. Arealet vil fortsat kunne fungerer som spredningskorridor for dyre- og planteliv. Der foretages derfor ingen ændringer i retningslinjen.
Retningslinje 14.2.1 Planlægning af vindmølleparker En del af rammeområdet er udpeget som planlægningsormåde for vindmølle. Der vil fortsat kunne planlægges for vindmøller på det pågældende areal. Der foretages derfor ingen ændringer i retningslinjen.
|